Forspir i genbrugsmaterialer

forspire/DenUrbaneHave

Man kan købe sig til alskens smart forspire-gear og grej, men hvis man skal forspire en del så løber det jo op og bliver en halv-kostbar affære. Og så er der jo en anden væsentlig faktor: miljøet. I min optik bruger vi RIGELIG emballage, plastik og skidt og ragelse, og derfor bruger jeg gerne forskellige løsninger til at forspire-projektet. Alle genbrug af den ene eller den anden slags.

forspire/DenUrbaneHave

Du kan se hvilke sager jeg genbruger på billederne herunder – jeg har ikke udlevet mit indre pyntegen, men hvis du har hang til den slags, så slå et smut forbi Pinterest, der er virkelig mange fine idéer og tips at finde der! Du kan bruge søgeord som: urbangardening, windowfarming, plants, potting, reusable planting containers (diy), forspire osv osv.

forspire/DenUrbaneHave

Her har jeg brugt paprøret fra toiletruller – super enkelt! Man bukker blot bunden op sådan at det danner en lukning, fylder med jord og sår frøene. Volia. Husk at stil dem på noget der kan tåle vand. Når planterne tager godt fat, ompottes de i en større potte. Her har jeg sået solsikker af frø jeg samlede fra solsikker fra en genbos barndomshave i efteråret. Novra hvor jeg glæder mig til at sætte dem i gården! (Og måske begå lidt guerilla gardening ovre på Genforeningspladsen?)

forspire/DenUrbaneHave

forspire/DenUrbaneHave

forspire/DenUrbaneHave

Og her er der brugt henkogningsglas, som fungerer som et mini-drivhus så længe frøet vokser sig til. Så snart planten vokser sig til,skal den over i en anden potte, og husk endelig ikke at overvande, da der ikke er dræn i bunden! Man kan bruge patentlukningen til at lette på låget i løbet af dagen hvis der bliver for dugget og varmt indeni.

Derudover genbruger jeg ALLE plastikpotter, lige fra de små man får hyacinter i, til større potter. De skal blot rengøres, og så er der klar til brug. Igen og igen. Kønne er de næppe, men super praktiske, og nu man alligevel får dem indenfor, så kan man jo lige så godt sørge for at bruge dem igen.

forspire/DenUrbaneHave

forspire/DenUrbaneHave

En anden super smart løsning, er ikke noget jeg har genbrugt, men et materiale som består af genbrug og er økologisk fremstillet, og det er forspire-potter/tørvepotter. De fås i mange udgaver, men jeg vil anbefale at man går efter dem der er lavet af biologisk nedbrydeligt materiale. På den måde kan man også plante dem direkte på så-stedet! Du kan bla få dem her.

Der findes mange andre løsninger, eks vis at folde spire potter af avispapir, og faktisk er det blot om at tænke kreativt når man går i gang med forspire-projektet.

Har du et godt genbrugs-tip til forspiring?

4 thoughts on “Forspir i genbrugsmaterialer

 1. Jeg bruger mælkekartoner og emballage fra diverse surmælk, creme fraiche, æggebakker o. lign. Prik nogle huller i bunden, dæk evt. med kattegrus og fyld så op med jord. Når jeg sår agurker, er det altid i køkkenrulle/toiletrulle, som jeg beholder på, når jeg planter om til ny potte – Agurker er særlig sensitive i.f.t. ompotning og reagerer ret negativt samtidig med, at de ikke må plantes, så rodhalsen får fugt fra jorden. Så derfor er rørene uden bund geniale og kan plantes, så rodhalsen er lidt over det nye jord. Jeg genbruger også samtlige potter af plast og lign. efter at have vasket det grundigt. Til gengæld har jeg ikke haft den store succes med tørvepotterne, som jeg synes mugner let.

  • God idé med at komme kattegrus i bunden, Birte!
   Især i beholdere uden dræn, som eks vis dem jeg har plantet i henkogningsglas. Hermed et fif jeg har taget til mig, tak.
   Plastbøtter er også en fin idé, det er jo noget vi alle har i husholdningen, ligesom paprørene fra toiletrullerne er det.

   Agurk! Det har vi endnu ikke fået forspiret … vi må vist have fat i nogle agurkefrø.

   • Agurk er det for tidligt at forspire – tidligst i april – og de kan være temmelig vanskelig at få succes med friland, da de kræver meget varme,beskyttet forhold og en jordtemperatur på min. 20 grader. Det er vist mest drueagurker, som fungerer på friland. De kan nu også spises rå, hvis man skræller dem, men de er gode at sylte. Jeg har – i drivhus – prøvet Marketmore, som også skulle kunne klare sig på friland – Beskyttet og varmt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s